De tot standkoming van Buurtbus Beemster
De eerste initiatieven voor een bus die de witte gebieden in de Beemster moest bedienen kwamen voort uit het project Aangenaam. Dit is de werkgroep, die er voor zorgt dat ouderen langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen.
Financiering
Aanvankelijk werd gedacht een belbus in het leven te roepen. Een belbus rijdt op afroep, dat wil zeggen de klant belt en de bus probeert op de gewenste tijd aanwezig te zijn.
Wethouder Mia Ruijs-Buskermolen heeft aan Nico Timmer gevraagd een aantal vrijwilligers te vinden die zich als chauffeur beschikbaar wilden stellen. Er werden ongeveer dertig mensen gevonden. Maar een bus kan alleen rijden als voldoende sponsoren hun financiële steun toezeggen. Aangenaam koos echter voor steun van de gemeente Beemster als sponsor. De gemeente voelde naderhand eigenlijk weinig voor dit plan, mede omdat de financiering door alleen de gemeente een te kostbare zaak zou worden. Daarop werd steun gezocht bij Stadsregio Amsterdam, een instantie die allerlei activiteiten in onze regio financieel ondersteunt.
Vrijwilligers
Stadsregio Amsterdam wilde alleen financiële steun geven als besloten werd samen met de gemeente Beemster en met vervoermaatschappij Arriva een buurtbusproject te starten.
Tussen de eerste plannen van Aangenaam en het starten van het buurtbusproject waren echter enige jaren verstreken zonder dat er daadwerkelijk sprake was van een goed plan. Dat was ondermeer de reden voor veel toenmalige vrijwilligers om zich als chauffeur terug te trekken. Een vrijwilliger/chauffeur op de buurtbus mag om verzekeringtechnische reden niet ouder zijn dan vijfenzeventig jaar. In 2014 is de eindleeftijd verhoogd. Je mag nu tot en met tachtig jaar rijden.
Rooster
In het najaar van 2006 bleek dat het buurtbusproject onvoldoende vrijwilligers had om te kunnen gaan rijden. Het was de bedoeling dat iedere vrijwilliger hooguit één keer per week zou moeten rijden. Maar mede omdat Arriva en Stadsregio Amsterdam wilden dat er ook op zaterdag gereden moest worden en omdat de werkdagen van 7:30 uur tot 19:30 uur moesten duren, was het voor het comité een onmogelijke zaak geworden zo veel mensen te vinden dat er van een vast dienstrooster sprake kon zijn. Ook hadden veel mensen bezwaar tegen het feit dat ze voor hun gevoel het werk moesten gaan doen dat eigenlijk door beroepsmensen gedaan zou moeten worden.
Toch gelukt
Op gegeven ogenblik was het voor het comité wel duidelijk dat de buurtbus in de Beemster een onhaalbare zaak zou zijn. Echter dankzij de inspanningen van één van de leden van het comité werden alsnog zoveel mensen geworven, dat besloten kon worden om op 8 januari 2007 toch van start te gaan.
Bestuur
Gelukkig werd ook een aantal enthousiaste bestuursleden gevonden, zodat nu toch sprake kan zijn van een goed functionerende vereniging. Het grootste probleem blijft echter het vinden van zoveel chauffeurs dat een rooster maken, ook in de vakantietijd, een haalbare zaak zal blijken te zijn.
Piet Stroet en Jaap Jansen |