Buurtbus Beemster


Buurtbus Beemster, lijn 416,
in bedrijf gesteld

Enkel ritje €1,60 of €1,00

Het heeft jaren geduurd, maar vanaf maandag 8 januari 2007 is het eindelijk een feit: de Buurtbus Beemster komt dan 'in de vaart' en met uitzondering van de zondagen op alle dagen van de week. Het is een anderhalfuursdienst en vrijwilligers hebben zich er voor ingezet om vooral de bewoners van de kernen van de Beemster, waar geen Arriva- of Conexxionbus rijdt, van dienst te kunnen zijn.
Op zaterdag 6 januari werd in De Kerckhaen van Westbeemster de service feestelijk ingeluid en natuurlijk moesten de aanwezige dames en heren, die staan te popelen om in de komende tijd als chauffeur achter het stuur plaats te kunnen nemen, voor de bus geportretteerd. Er zijn momenteel 23 vrijwilligers, waarvan 16 op de foto. Maar om een goed rooster te kunnen samenstellen, waarbij slechts één keer in de twee weken een beroep op een vrijwilliger kan worden gedaan, is er minstens het dubbele aantal nodig.

Jaap Jansen Jaap Jansen
Terwijl in de Kerckhaen de speeches werden afgestoken stond buiten op het kerkplein het glanzend opgepoetste buurtbusje, geschikt voor vervoer van maximaal 8 personen. Wethouder Jan Klaver heette de vele genodigden welkom. De burgemeester van Purmerend Leen Verbeek, die vertelde ook vrijwilliger op de buurtbus van Purmerend te zijn, wenste de buurtbus Beemster succes toe, evenals de afgevaardigde van Busonderneming Arriva, die de bus ter beschikking heeft gesteld en de opleiding van de vrijwillige buschauffeurs op zich heeft genomen. Vincent Falger, voorzitter van het comité, dat het buurtbusproject van de grond heeft gekregen, riep iedereen op om zoveel mogelijk van de bus gebruik te maken.
In de toespraken werden opgesomd de Stichting Aangenaam Ouder en de gemeente Beemster en niet in de laatste plaats Jaap Jansen, die bergen werk heeft verzet om de Buurtbus Beemster realiteit te laten worden.

Bloemenhulde
Na het officiële gedeelte spoedde het gezelschap zich naar buiten om de nieuwe buurtbus in ogenschouw te nemen. De twee chauffeurs van Arriva, die de komende weken de vrijwilligers nog zullen begeleiden, gaven wat instructies en daarna werden de personen, die zich zo hebben ingezet voor het project, in de bloemetjes gezet.
En de leden van het Comité Buurtbus Vincent, Falger, Piet Stroet, Jaap Jansen, Hans Plantfeber en Hans van de Ahé, moesten even voor de bus op de kiek.Een proefritje zat er uiteraard wel in voor een aantal genodigden, waaronder de redactie van de Beemster Bengel. Niet de hele rit maar eventjes richting Middenbeemster om te voelen hoe de bus rijdt. Dat bleek behoorlijk comfortabel. Nagewuifd door de achterblijvenden zette de bus koers via de Jisperweg en de Rijperweg naar de halteplaats voor Onder de Linden, die voor deze ene keer het eind van de rit betekende. In de toekomst zal wellicht ook een halteplaats in het Beatrixpark kunnen worden gecreëerd.

In de bus richting Middenbeemster

Kaartjes
In de bus werden voor de proefrit acht ritten voor de eerste acht passagiers afgestempeld. De buurtbus heeft alleen zijn eigen buskaartjes en die kunnen bij de chauffeur zelf worden gekocht. Waar ook onderweg wordt opgestapt, geldt één enkele rit. Er zijn diverse tarieven voor volwassenen en een gereduceerd tarief voor 65 plussers en kinderen van 4-11 jaar. De OV-jaarkaart is wel geldig, maar de gewone strippenkaart niet.

Tarieven Volwassenen Gereduceerd
1rit 1,60 1,00
4 ritten 5,00 3,00
10 ritten 11,60 6,00

Waterland Ziekenhuis
In de buurtbus met aan het stuur wethouder Jan Klaver, reed de chauffeur van Arriva mee, die de vrijwilligers opgeleid heeft en de eerste weken dat nog zal blijven doen. Bij de haltes werd nog eens gecontroleerd of daar lijn 416 ook op vermeld stond. Rolstoelers kunnen niet in deze bus mee. Daarvoor is speciaal vervoer. Wel kan er een rollator achterin worden gezet.

Route

De bus neemt een andere route dan de reguliere lijndienst. Zo gaat het vanaf Noordbeemster, via de Oosthuizerweg naar het Kerkplein van Westbeemster en de Klaterbuurt. Dan de hele Rijperweg af naar de Purmerenderweg, richting Zuiderhof en het Waterlandziekenhuis. Daar zullen veel Beemsterlingen blij mee zullen zijn. Maar het kan natuurlijk ook andersom, bijvoorbeeld voor Purmerenders, die ergens naar een plek in Beemster moeten die nog niet door het reguliere vervoer wordt aangedaan.

Uitbreiding vrijwilligers
De wens van het comité Buurtbus is dus de uitbreiding van het aantal nieuwe vrijwilligers. Contact daarover kan worden opgenomen met Jaap Jansen (tel.:0299-681614) of met Vincent Falger (tel.: 0299-687434). Maar natuurlijk zal elke chauffeur dit boeiende vrijwilligerswerk voor één dagje in de twee weken graag promoten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de vrijwilliger geschikt is. Daarom gaat er ook een medische keuring aan vooraf.