Buurtbus Beemster


Heb mijn wagen volgeladen...
Het was nog wel even de kat uit de boom kijken


Middenbeemster, 8 januari 2007

Misschien dat dit liedje op dinsdag 9 januari, marktdag in Purmerend, wel gezongen kan worden , maar op de eerste dag dat de Buurtbus Beemster zijn rondjes Beemster-Purmerend ging trekken, werd nog wel even "de kat uit de boom gekeken".
Maar omdat het dus niet zo druk was, betekende het wel een mooie gelegenheid om een van de eerste ritjes mee te maken en een praatje aan te knopen met de passagiers die wel in de bus zaten. Om 10.08 uur, stipt op tijd, arriveerde het busje met aan het stuur vrijwilliger Nico Timmer, bij de halteplaats op het marktplein bij de kerk. Het was zijn tweede rit .

Eén van de twee wachtenden op de halte was Vincent Falger, de voorzitter van het Comité Buurtbus Beemster. Ook hij was natuurlijk zeer nieuwsgierig hoe de vorige rit verlopen was. Hij had voor de zekerheid de dag tevoren het hele circuit met zijn auto zelf gereden om te controleren of de berekende rijtijd klopte en of alle bordjes langs de halte aanwezig waren. Ook deze bijzondere passagier diende echter een kaartje te kopen en te laten afstempelen. Timmer vertelde hem dat hij tijdens zijn eerste rit zich goed aan het tijdschema had kunnen houden.

Han Hefting
In de bus zaten drie personen onder wie wethouder Han Hefting, die in Westbeemster woont. Door de buurtbus krijgt hij de kans om de hele weg van zijn huis naar zijn werk met het openbaar vervoer te doen en dus kan hij zijn auto thuis laten staan. Hefting heeft namelijk geen fulltime baan als wethouder, maar werkt twee dagen per week in Amsterdam. Hij vindt de bus een welkome oplossing, hoewel hij toch wat langer onderweg is. Het busje heeft immers diverse haltes aan te doen. Verder heeft hij het probleem, dat de bus niet direct aansluit op de trein. Er is wel een halte bij het station, maar de trein die hij hebben moet, is dan net voor zijn neus vertrokken. Daarom stapt hij op de Gedempte Where uit en neemt dan de gewone lijndienstbus van Purmerend naar Amsterdam.

Tiny van Etten
Tiny reed mee om indrukken op te doen, want ook zij is een van de vrijwilligers die zich hebben opgegeven voor de chauffeursdienst. Op woensdag 10 januari gaat ze voor de eerste keer haar ritjes doen. Ze vertelde dat twee jaar geleden, toen er sprake was van de oprichting van de buurtbusdienst, zij zich al meteen had aangemeld. "Het leek me enig, dit zo eens in de twee weken een dagdeeltje te doen. We rijden allemaal ongeveer twee en een halve rit en dat is bij bijna drie uur. De eerste busdienst gaat om 7.58 uur in Middenbeemster van start en om 19.08 uur is daar ook de laatste halteplaats. In het rooster draaien per dag drie chauffeurs. Ik ben op één na de jongste van de vrijwilligersploeg."

Rinus
De derde medereiziger was Rinus van den Bosch , die samen met zijn collega Henk Stevens de opleiding voor de vrijwilligers van de Buurtbus heeft verzorgd. Voorlopig rijdt hij nog mee om allerlei aanwijzingen te geven en vragen in de praktijk te beantwoorden. Zo vertelde hij dat de buurtbus een eigen buurtbustelefoon heeft en dat het tanken ongeveer drie keer per week dient te gebeuren bij de garage pomp van Arriva in Purmerend.
Ook gaf hij tips over de manier waarop wachtenden op de halte kenbaar maken dat ze speciaal met deze bus willen meerijden."Je leert het gauw genoeg om te letten op de manier waarop ze hun kaartje vasthouden bijvoorbeeld".

Tijdens het gesprek tufte de bus verder over de Rijperweg richting Purmerenderweg, een stukje Beemster waar anders geen bus rijdt. In Zuidoostbeemster ging het via de Dirk Dekkerstraat naar het Zuiderhof, waar ten behoeve van de bewoners een ruststop is ingelast. Maar ook hier vertoonden zich geen nieuwe passagiers.
Opvallend was wel dat er toch wel heel wat verkeersdrempels in de Beemster te nemen zijn en dat betekende soms vlak achter elkaar behoorlijk hopsen.
De laatste halte was voor het Waterland Ziekenhuis. Mooi binnen de tijd gereden. Maar ja, alle stoplichten (en het zijn er in Purmerend zeven die gepasseerd moeten worden), zaten mee. Keurig op tijd, om 10.58 uur was de Buurtbus weer terug in Middenbeemster.

Neem de Buurtbus
Ook voor chauffeur Timmer zat het er deze eerste morgen bijna op. "Die uurtjes zijn omgevlogen", verklaarde hij. "Ik vind dit heel erg leuk om te doen". Dus als er nog meer Beemsterlingen zijn, om net als Timmer achter het stuur te kruipen en een paar uurtjes in de twee weken mee te draaien in het chauffeursrooster, dan kan hij/zij inlichtingen inwinnen bij Jaap Jansen (tel.:0299-681614). Om het Buurtbusproject te laten slagen zijn er natuurlijk ook passagiers nodig. Dus neem de Buurtbus!