Buurtbus Beemster


Buurtbus Beemster blijft wèl rijden

Er staat wat te gebeuren in het openbaar vervoer. Half december worden enkele buslijnen opgeheven, waaronder lijn 127. Dat heeft geleid tot een actiegroep die strijdt voor het voortbestaan van de lijn die Purmerend en Alkmaar via de Beemster verbindt.
De buurtbus Beemster staat niet ter discussie. Deze lijn heeft vorig jaar zijn bestaansrecht bewezen. Dit jaar, het tweede jaar dat lijn 416 bestaat, gaat het nog beter dan in 2007. Het aantal reizigers blijft groeien. Werden er in het hele vorige jaar 3782 reizigers vervoerd, dit jaar werd dat aantal al half augustus bereikt. Reden voor een piepklein feestje.
Afgaande op het eerste halfjaar, zo vertelt secretaris Hans Plantfeber, is de prognose dat we ergens rond de 5800 reizigers zullen uitkomen. Dat is ongeveer vijftig procent meer dan vorig jaar. Er zit echter nog steeds progressie in en als dat door blijft zetten, dan komen we dit jaar mogelijk boven de 6000 reizigers uit. Dat is ruim boven de door Stadsregio Amsterdam gestelde norm.
Als buslijn 127 half december inderdaad komt te vervallen, zal het aantal reizigers met de buurtbus tussen Purmerend en Middenbeemster waarschijnlijk toenemen. Anderzijds verliezen we vaste klanten, die nu tussen De Rijp en Middenbeemster reizen om over te kunnen stappen op de bus naar Alkmaar. Maar, dit is slechts een speculatieve beschouwing.
De dienstregeling van de buurtbus wordt per 14 december wél aangepast. ’s Morgens gaat de eerste rit vanuit Middenbeemster een kwartier eerder. Deze aanpassing in de dienstregeling is nodig om in Purmerend aansluiting te geven op de trein. ’s Avonds is een rit toegevoegd van De Rijp naar Middenbeemster.
Dat het goed gaat met de buurtbus blijkt uit het feit, dat enkele weken geleden een halteplaats is toegevoegd. Bezoekers van tuincentrums aan de Purmerenderweg liepen zo’n vijfhonderd meter naar de halte op de hoek van de Rijperweg en de Purmerenderweg. Arriva heeft voor de ingang van tuincentrum Overvecht de halte ‘Kwadijkerweg’ geplaatst, zodat die wandeling van vijfhonderd meter tot het verleden behoort.
Omdat half augustus het totaal aantal reizigers van 2007 werd overschreden, was er voor passagier 3783 van dit jaar een bos bloemen van het bestuur van de Buurtbus Beemster. Mevrouw Sjoukje van der Meij-Jansma, een vaste klant van de buurtbus, was de gelukkige die uit handen van voorzitter Jaap Jansen het door Ranonkel Arrangeurs gemaakte bouquet in ontvangst mocht nemen.