Buurtbus Beemster


Buurtbus Beemster houdt eerste jaarvergadering

Middenbeemster 6 maart 2009

Voorzitter Jaap Jansen heette een bijna voltallig legioen aan vrijwilligers/buurtbusbestuurders welkom in Onder de Linden. Het was de eerste jaarvergadering, nadat in februari 2008 een echte vereniging: Buurtbus Beemster was opgericht.

De stemming zat er al meteen in, want na zo'n twee jaar gezamenlijk de buurtbus te hebben bestuurd, beginnen de vrijwilligers elkaar beter te kennen. Het zijn vaak korte ontmoetingen tijdens de bestuurswisseling, maar op deze avond was er wat meer tijd om een gezellig onderonsje te beginnen.

Met hun aanmelding steeg het aantal vrijwilligers tot 37 en daarmee is dus bijna het door Arriva vastgestelde ideale getal van 40 bereikt. Het houdt in, dat de vrijwilligers maximaal eens per twee weken een halve dagdienst kunnen draaien. Overigens is het voor coördinator Hans Plantfeber nog een hele toer om alle ritten bemand te krijgen, want vrijwilligers zijn wel eens ziek of hebben dringende onverwachte zaken, waardoor ze hun afspraak voor de bus moeten afzeggen. Veel vrijwilligers hechten ook aan een vaste dag en tijd en hebben op andere dagen het veel te druk om in te vallen. Vooral in de zomer als veel vrijwilligers enkele weken op vakantie zijn of in griepperiodes krijgt Hans er wel eens een punthoofd van.

Jansen schreef de kracht van de Buurtbus toe aan het enthousiasme van de vrijwilligers, die door hun geestdrift het mogelijk maakt de bus op tijd te laten rijden. De chauffeurs op hun beurt vinden het reuze leuk om mensen naar de plek van hun bestemming te rijden. Als er mensen instappen, ken je ze vaak wel en zeker als het vaste klanten worden. Een woordje ter verwelkoming en soms een gezellig praatje er aan vastknopen maakt een ritje tot een sociale gebeurtenis.

Sponsor
De Buurtbus Beemster zit sinds vorig jaar iets ruimer in zijn financiële jasje door sponsoring van Beemster Kaas. Er kan voor de vrijwilligers zo nu en dan eens iets extra's worden gedaan. Daar is de vereniging uiteraard heel erg content mee en laat dat blijken door het logo van Beemster Kaas vele keren per dag op de bus langs de Beemster en Purmerender wegen en straten mee te voeren. Voorzitter Jansen hoopt, dat het contract na twee jaar wordt gecontinueerd.

De reizigers
De voorspelling van Stadsregio Amsterdam in januari 2007, dat eerst twee jaar moet worden gereden voor men in de gaten heeft dát je rijdt, komt aardig uit. De Buurtbus begint inmiddels een begrip te worden in De Rijp en Beemster met bestemming Purmerend en vice versa. Ten opzichte van in 2007 (3.782) steeg het aantal reizigers in 2008 naar 6.370: een toename met 68,43 procent. Eind/beginbestemmingen zijn vooral het Ziekenhuis Waterland en de Gedempte Where in Purmerend. De eerste rit heeft procentueel de meeste reizigers uit De Rijp en op dinsdag is de markt in Purmerend een belangrijk reisdoel.
De reacties van de meeste reizigers zijn erg positief. De halteplaatsen van de buurtbus zijn in het landelijk gebied meestal onbeschut. De gemeente Beemster heeft daarom toegezegd in 2009 een aantal abri’s te plaatsen, bijvoorbeeld bij Groenveld.