Buurtbus Beemster


Buurtbusdag - zondag 2 oktober 2011

Op zondag 2 oktober was het jaarlijks dagje uit voor de vrijwilligers van de Buurtbus Beemster. Arriva had twee luxe Q-liners ter beschikking gesteld. Om 8:30 uur vertrokken met Rinus van den Bosch in de voorste bus en in de tweede bus Joop Verdam achter het stuur.

Met zeven-enzeventig mensen via de dijk bij Enkhuizen richting Lelystad. Om even voor 10:00 uur kwamen we aan bij het Aviodrome.


Na een kopje koffie werd de groep opgesplitst in drie groepen en ging het met gidsen door zo’n honderdvijftig jaar luchtvaartgeschiedenis. In de grote binnenexpositie (zo‘n 6000 m²) stap je in de tijdmachine en ga je terug in de tijd van de historie van de luchtvaart.

Aviodrome biedt naast de binnenexpositie ook een grootbeeld- filmtheater, uitgebreide horeca- en congresfaciliteiten, een museumshop, een restaurant en een groot openluchtmuseum met een op ware grootte nagebouwde luchthaven-stationsgebouw van Schiphol uit 1928. Aan het eind van de rondleiding namen we ook een kijkje in een Boeing 747 Jumbojet. Je kon nu delen bekijken die normaal gesloten zijn wanneer je vliegt zoals: de cockpit, de keuken en het vrachtruim. Aviodrome is zo groot, dat we lang niet alles hebben kunnen zien.

Om even voor één uur gingen we richting Luttelgeest in de Noord-oostpolder, waar we tegen half-twee bij de Orchideeën Hoeve aankwamen. De lunch stond daar al voor ons klaar.

De Orchideeën Hoeve is een wereld vol kleur en fleur.
Op een natuurlijke manier huisvest deze hoeve méér dan drie-duizend soorten orchideeën.

In de Orchideeën Hoeve vind je onder meer een tropische tuin, een Maleisische tuin, een Taiwanese tuin en er is ook nog een vlindertuin.
Op de volgende pagina nemen we je graag mee op een wandeling door de Orchideeën Hoeve.

Na alle tropische belevenissen wandelen we nog door de kwekerij. Interessant om te zien hoe orchideeën worden gekweekt van minuscule zaadjes tot prachtige bloeiende tropische planten.
Vanaf Luttelgeest ging het om halfzes langs Lelystad, Almere en Amsterdam richting Middenbeemster. Gelukkig geen files op deze prachtige zomerdag. Er stond echt 2 oktober op de kalender en dan volop zon en vijfentwintig graden.

Diner
We kwamen om even vóór zeven uur aan in Middenbeemster bij ’t Beemster Pannenkoeken en Spijshuis.
Bij de ingang werden we door het personeel welkom geheten. Er werd ons bijna al traditiegetrouw een heerlijk diner voorgeschoteld.
Voordat het voorgerecht werd opgediend, bedankte Jan Langeveld voorzitter Jaap Jansen die het jaarlijks dagje uit van de vroege ochtend tot de late avond regelt.


Per 11 december 2011 wordt Arriva in het openbaar vervoer in Waterland opgevolgd door EBS.
Nu maar hopen dat de directie van EBS ook bereid is om op de eerste zondag van oktober 2012 (is 7 oktober) twee bussen gratis ter beschikking te stellen met daarbij natuurlijk Rinus van den Bosch en Joop Verdam.