Buurtbus Beemster


25.000 reizigers - Buurtbus blijft

De Buurtbus Beemster (lijn 416) is in januari 2007 gaan rijden. De buurtbus zorgt voor vervoer van het Waterlandziekenhuis in Purmerend via Zuidoostbeemster, Middenbeemster en Westbeemster naar het Wollandje in De Rijp vice versa. Ging het in 2007 nog niet helemaal naar wens, de jaren daaropvolgend werden per jaar ongeveer 6.500 reizigers vervoerd.

In de ruim vier jaar dat de buslijn rijdt, is op 25 maart 2011 de 25.000e reiziger ingestapt. Bij het Prinses Beatrixpark in Middenbeemster stapte de heer Rits Veenstra in. Hij maakte in die tijd dagelijks gebruik van de buurtbus omdat zijn vrouw Akke Veenstra-Rozema in het Warerlandziekenhuis lag.

Het echtpaar woont al vijfenvijftig jaar in de Beemster waarvan de laatste anderhalf jaar in Middelwijck op het Prinses Beatrixpark in Middenbeemster. Op de foto heeft chauffeur Nic van Baar de heer Veenstra een door Ranonkel Arrangeurs vervaardigd boeket bloemen overhandigd. Het moge duidelijk zijn dat deze bos uiteindelijk in een vaas bij zijn vrouw in het ziekenhuis kwam te staan.
Op de Buurtbus Beemster wordt het steeds drukker. De maanden januari en februari van dit jaar zijn de drukste uit het bestaan van de buurtbus.
Er is veel waardering voor de vrijwilligers die wekelijks, behalve zon- en feestdagen, de bus besturen. Met name in de sneeuwrijke maand december van het vorig jaar is men, op één zaterdag na, blijven rijden. Dat viel soms niet mee op de spekgladde wegen in de Beemster.
De buurtbus rijdt onder de vlag van vervoermaatschappij Arriva. Wat er in december gaat gebeuren, als de busmaatschappij EBS in Waterland voor het openbaar vervoer gaat zorgen, weet secretaris Hans Plantfeber niet.

In het ‘Programma Van Eisen’ van Stadsregio Amsterdam moet de concessiehouder, EBS dus, zorg dragen voor de beschikbaarheid en het onderhoud van buurtbussen. Het betekent dat de buurtbus blijft bestaan, maar hoe zit het nou met lijn 100. ‘Natuurlijk hoor ik ook van verschillende reizigers dat lijn 100 wordt opgeheven’, vervolgt Hans Plantfeber. ‘Ik denk dat het de halve waarheid is. Volgens het ‘Programma Van Eisen’ moet er tijdens de spitsuren een verbinding worden verzorgd op het traject Beemster ~ Amsterdam centraal station vice versa. Wat er van ongeveer 10:00 uur tot 16:00 uur en in de avond wijzigt is nog niet bekend, dus laten we eerst maar eens afwachten hoe EBS het openbaar vervoer in dit gebied gaat invullen’.
Op maandag 4 april hield de Buurtbus Beemster haar jaarvergadering met de vrijwilligers. Ook die vrijwilligers wilden graag weten wat ze te wachten staat. ‘Wij konden alleen maar vertellen dat pas eind april duidelijk wordt wat er gaat gebeuren in december aanstaande, maar dat de buurtbus blijft rijden’, aldus Hans Plantfeber.
Het blijven bestaan van de buurtbus is natuurlijk voor het grootste deel afhankelijk van vrijwilligers die op de bus willen rijden. Ze kunnen bij de Buurtbus Beemster nog wel enkele vrijwilligers gebruiken. Lijkt het u wat, bel even telefoonnummer 0299-681287.