Buurtbus Beemster


Buurtbusdag op zondag 7 oktober 2012
Met Rinus van den Bosch (links op de foto) en Joop Verdam (rechts op de foto) als onze vaste buschauffeurs, was in 2012 de buurtbusdag op zondag 7 oktober.
We gingen met twee bussen, dit keer voor het eerst ter beschikking gesteld door busmaatschappij EBS.
Zoals gewoonlijk reed Rinus in de eerste bus en Joop volgde in de tweede.
Na een week met regen hadden we die dag een zonnetje.Met alle vrijwilligers, met partner, om 8:45 uur vertrokken.
Aangezien de voor dat weekend geplande werkzaamheden aan de A7 werden uitge-steld, scheelde het ons een stuk omrijden.
 
     
 

 

 

Het ging richting Hilversum. We hebben daar een bezoek gebracht aan het Instituut voor Beeld en Geluid.

     
 
Na aankomst op het Mediapark, natuurlijk eerst koffie na zo’n lange busrit. Vervolgens werden we opgesplitst in drie groepen en kregen een filmvoorstelling en een rondleiding in de kelders van het gebouw. Indrukwekkend om te horen en te zien wat daar allemaal opgeslagen ligt.
Dan staan we op de plek, waarvandaan op zondagavond het televisieprogramma ‘andere tijden’ wordt gepresenteerd.
     
  Het gebouw weerspiegelt de missie en de organisatie van Beeld en Geluid. Na de rondleiding is het hoog tijd voor de lunch.
Daarna is het mogelijk om nog even naar de tijdelijke tentoonstelling van André van Duin te gaan. Ook kunnen we de rest van het gebouw bezoeken.`
     
 

Sinds het einde van 2006 huist Beeld en Geluid in een spectaculair nieuw gebouw op het Media Park in Hilversum.
Het gebouw, met zijn unieke glasgevel, indrukwekkende 'canyon' en imposante Atrium is op zichzelf meer dan een bezoek waard.

Zo komen we langs twee showkostuums van Willem Ruis, een kliko met bloopers en de poppen van de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter.

Op de foto zien we Paulus met voor zich Stoffel de Schildpad en links van Paulus twee heksen. Eucalypta is de bekendste.

     

Omdat Charles en Marianne de Groot in Parijs zaten, was Piet van der Klooster (links op de foto rechts) vandaag onze fotograaf.

Dus alle plaatjes die je ziet zijn door hem vastgelegd. Als je alle foto’s wilt hebben, laat het dan even weten. Er wordt een cd-rom of usb-stick voor je gemaakt.

Tijdens het bezoek hoorden we al van verschillende mensen dat ze nog eens snel terug gaan, om wat langer in de historie van beeld en geluid rond te lopen.

 
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een instelling die het audiovisueel erfgoed verzamelt, conserveert en toegankelijk maakt voor mediaprofessionals, onderwijs, wetenschap en het algemene publiek. Daarnaast ontwikkelt en verspreidt het instituut kennis over audiovisuele archivering, digitalisering en mediahistorie.
Het is géén museum.
Er werken tweehonderd mensen.
     
 
     
 
Dan, nog met verbazing rondkijkend, verzamelen we in de hal. Buiten staan de bussen te wachten. We verlaten Hilversum. Na een goed halfuur rijden komen we aan in Muiden. Het kan niet missen; we gaan naar het Muiderslot.  

Wanneer het Muiderslot gebouwd is, is onzeker.
Meestal zegt men dat het rond 1280 door graaf Floris V werd gebouwd, maar mogelijk bestond het kasteel toen al en heeft de graaf het slechts gekocht.

     

 

Het kasteel werd gebouwd aan de monding van de Vecht in de Zuiderzee, het tegenwoordige IJsselmeer. Direct bij het kasteel ligt Muiden met zijn haven. Door middel van een ketting over de Vecht kon Floris tol heffen bij langsvarende schepen.

     
  Met twintig museumjaarkaarten konden we toegangsprijs met € 230,- drukken. In drie groepen werden we door een enthousiaste student rondgeleid.
Op het schilderij van J.M. Kruseman zien we 'de Muiderkring'.
Van links naar rechts zijn het ook niet de min-sten. Constantijn Huygens, Gerard Brederode, Dirck Sweelick, Anna Roemer Visscher, P.C. Hooft, Joost van den Vondel (zittend), Pieter Roemer Visscher, Maria Tesselschade (draagt gedicht voor).
Twee leden van de Muiderkring, Van den Vondel en Huygens, bereikten de hoge leeftijd van ruim negentig jaren.
     
 
Na de rondleiding nog even genieten in de tuin en van de zon. Na ons bezoek wordt er wat gebruikt bij restaurant (hoe kan het anders) Graaf Floris V.
     
 
Daarna gaat het naar Middenbeemster, waar we om 19:00 uur aankomen bij het Beemster Spijshuis. We worden opgewacht door Reina en haar bevrouwing. Daar zitten Hennie Klok (rechts op de foto) en echtgenote op ons te wachten.
     
 
Wie is Hennie Klok. Daar zit meer dan veertig jaar ervaring in het openbaar vervoer. Hij heeft gewerkt bij de Naco, NZH, Connexxion, Arriva en het laatste driekwart jaar ook nog bij EBS. Hennie was onder andere verantwoordelijk voor de dienstregeling in het gebied Waterland.
     
 
Hij was betrokken bij het opzet-ten van de Buurtbus Beemster. Hennie Klok was iemand die het altijd opnam voor die vrijwilligers op een buurtbus. Hij verdedigde ze zowel naar Stadsregio Amster-dam als naar de eigen werkgever.
     
 

Het moest vooral leuk blijven voor die chauffeur op de buurtbus. Op vrijdag 5 oktober had Hennie een afscheidsreceptie in Purmerend, want hij is met pensioen gegaan. Wij danken hem voor zijn inzet voor al die vrijwilligers op de buurtbus.

DE VOLGENDE BUURTBUSDAG IS OP ZONDAG 6 OKTOBER 2013.