Buurtbus Beemster


Buurtbusdag - zondag 6 oktober 2013
Het was dit jaar anders dan alle voorgaande jaren. Het begon al met het verzamelpunt. Niet om 09:00 uur bij De Buurt in Middenbeemster, maar om 10:00 uur (lekker uitslapen) bij de Golfclub Beemster aan de Volgerweg. Overigens ook te Middenbeemster.
 
Wat niet was gewijzigd waren onze chauffeurs. Opnieuw met Rinus van den Bosch in de eerste bus en Joop Verdam in de tweede bus gingen we om even na 10:00 uur op pad. In Middenbeemster stopte Rinus op De Buurt, omdat hij dacht dat we daar een koffiestop zouden hebben. We hebben hem uitgelegd dat zoiets na vier minuten rijden echt niet kan.
 
Broeker veiling
We vervolgden onze weg en kwamen rond 10:45 uur aan in Langedijk, bij de Broeker Veiling. Daar was een dagarrangement voor ons geboekt. Er werd verder niet doorgereden naar andere attracties. Ook dat was een wijziging met voorgaande jaren. Onze chauffeurs kwamen er dit jaar eindelijk eens makkelijk vanaf. De ontvangst bij de veiling was met een koffietafel.
 
Ontstaansgeschiedenis van de Broeker Veiling.
Vóór 1887 verkochten de tuinders zelf hun groenten. Schippers, handelaren en tuinders kwamen samen, vervolgens was men veel tijd kwijt aan het onderhan-delen over de prijzen. Ook kwam het voor dat een tuinder zijn waar meegaf met een pikkenier of een schipper/handelaar. Deze persoon fungeerde als tus-senpersoon tussen de tuinder en de koper. De tuinder kon zo tijd besparen, maar moest wel een groot vertrouwen hebben in de tussenpersoon. Het risico was erg groot, dat de tuinder niet het juiste bedrag voor zijn producten kreeg.
 
Na de koffietafel werden we gesplitst in twee groepen en kregen een rondleiding in en rond de gebouwen.
Na de rondleiding stond de lunch klaar. Vervolgens een rondvaart door het gebied rond de veiling.
Na de rondvaart gingen we naar de echte veiling.
 
De eerste veiling per afslag.
Op 29 juli 1887 was de aanvoer van tuinbouwproducten gering. Er was echter veel vraag naar bloemkool op deze dag. Dirk Jongerling uit Zuid-Scharwoude was één van de tuinders, die naar de Bakkersbrug (naast het huidige veilinggebouw) kwam om daar de schippers te ontmoeten. Tuinder Jongerling wilde een goede prijs voor zijn bloemkool. Veel schippers boden hem een goede prijs, maar Dirk wilde natuurlijk de hoogste prijs voor zijn waar.
 
Eén schipper, J. Dirkmaat, gaf hem een tip. Hij zei: 'Je moet ze veilen, dan geef je ze aan de hoogste bieder.' En zo werd er in Broek op Langedijk voor ’t eerst in Neder-land geveild per afslag. Verschil tussen veilen per opbod en veilen per afslag.
 
Bij een veiling per opbod wordt een product op een lage prijs ingezet. Vervolgens komt er steeds iets bovenop deze prijs, waardoor deze steeds meer stijgt. Een veiling per afslag werkt precies andersom. Een product wordt op een veel te hoge prijs ingezet, waarna de prijs steeds meer daalt.
 
EBS-chauffeur Joop Verdam was bedreven in het veilen en ging met 65 kilo uien naar huis (foto links).
Gelukkig kon hij daarna nog wat win-terwortel scoren. Naar verwachting zit de familie Verdam tot half maart 2014 dagelijks aan de hutspot.
 
Na alle indrukken nog een uurtje op het terras gezeten, want het was prachtig weer.
We gingen om 17:15 uur naar Middenbeemster, waar om 18:00 uur bij de Beemster Golfclub een uitstekend diner werd geserveerd.
    De foto’s zijn van Charles de Groot.

Omhoog